Čo je akné a ako sa ho dá zbaviť?

Akné je najčastejšie ochorenie kože, vyskytujúce sa prevažne v puberte. Každý z násto iste zažil. Najčastejšie sa akné vyskytuje na tvári, na hrudníku, hornej polovici chrbta a na ramenách. Ťažšie prejavy bohužiaľ zanechávajú na týchto miestach jazvy. Človek si ale po tomto ochorení nenesie následky len fyzické, ale aj psychické, lebo jazvy sú častokrát zdrojom krutých posmeškov. Z tohto dôvodu by sa malo akné liečiť hneď pri prvých prejavoch a rozhodne nečakať na ďalšie zhoršenie.

Akné spôsobuje zvýšená tvorba kožného mazu a následné rohovatenia ústia mazových žliazok. V tomto mieste sa vytvorí zátka az tohto dôvodu sa nemôže maz voľne vylučovať, ale začne sa hromadiť, zapáli sa a začnú sa tu množiť baktérie. Prečo akné vzniká? Genetika je možný predpoklad pre vznik akné. Ďalšími faktormi sú hormonálne zmeny, či už kvôli spomínanej puberte alebo u žien v období menštruácie, ale aj typ pleti (zmiešaný a mastný je náchylnejšia) alebo stravovacie návyky. Dôležitá je tiež samozrejme psychika, osobná hygiena, prostredie, v ktorom človek žije a samozrejme užívanie liekov a kozmetiky.

Liečba akné sa odvíja hlavne podľa stupňa postihnutia. U miernejších prejavov možno využiť len lokálnu liečbu, väčšinou sa jedná o prípravky nanášané priamo na pupienok. U horších prípadov sa musí už pristupovať k celkovej liečbe, či už ide o kozmetiku, hormonálne prípravky alebo antibiotiká. Využívaný je chemický peeling, fototerapia a poslednej dobe aj laser. Ale základom každej liečby a starostlivosti o tvár a telo bude vždy kozmetika. Nevhodný výber kozmetiky môže byť príčinou vzniku akné. 2x denne by ste mali použiť čistiaci gél, alebo pleťové mlieko. Výborná a kvalitná kozmetika zaručuje Váš úspech pri boji s akné.  Skvelé produkty nájdete v kozmetických radoch Vichy, Clarins, Clinique, či Eucerin. Nebojte sa investovať do kvalitnej kozmetiky. Vaša pokožka sa Vám iste odvďačí.