Akné a prevencia

Dostatočná hygiena by u problematickej pleti mala byť samozrejmosťou. Tvorbu oných nemilých pupienkov, vriedkov a rozšírených pórov a podobných prejavov akné môžu značne urýchliť a znepríjemniť baktérie, ktoré sa nachádzajú na našej koži. Pri nedostatočnej a nesprávnej hygiene sa tieto baktérie množia, prenikajú do hlbších vrstiev našej kože rozšírenými pórmi, kde potom spôsobujú zápal. Pokožku by sme mali dôkladne čistiť 2x denne - večer pred spaním, a potom znovu ráno, pred prípadnou aplikáciou dekoratívnej kozmetiky.

Dobrá strava je tiež veľmi dôležitá. Jesť viac ovocia (žiadne pomaranče - dráždia pleť, naopak výborný je citrón celkovo pleť vyčistí, výborná sú tiež jablká), zeleniny, zeleninových šalátov! (Brokolica, mrkva, paprika, uhorky patria medzi naj) Strukoviny-fazuľa, rybí olej (sardinky, tuniak, čerstvá ryba), obmedziť chleba (pšenica, kvasnice), kravský mlieko nahradiť sójovým, dobré sú syry, vajíčka, cesnak, cibuľa , orechy - obsahujú totiž zinok, ktorý je pre pleť hrozne dôležitý.
Medzi vitamíny, ktoré hoja pleť a obnovujú ju patria hlavne vitamín E, C, A, B komplex. Vylúčte alkohol, hovädzie, cigarety, sladkosti, všetko čo je s pridaným cukrom, sladidlami. Je nutné sa vyhýbať živočíšnym tukom.


Zinok je pokladaný doslova za kožný minerál. Keď chýba, môžu sa vyskytnúť zápaly kože. Vyššie dávky zinku môžu pomôcť pri liečbe už rozvinutého akné. Potraviny s vysokým obsahom zinku sú napr. syry, ustrice, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, sezam, mak. Pozor! Fytáty z cereálií ako ovsené vločky, cornflakes a musli brzdia príjem zinku. Pacienti trpiaci na akné by mali príjem týchto potravín znížiť. Hodnoty fytátov v celozrnných výrobkoch sú však bezproblémové. Opatrne s jódom. Rôzne štúdie preukázali, že veľké množstvo jódu v strave môže vyvolať kožné zmeny podobné akné. Kto teda jej veľa rýb, rias (predovšetkým preparátov z morských rias) mal by zvážiť, či práve toto nie je príčinou akné.

Vitamín A tiež pomáha v boji s akné. Pacienti s akné majú stále nedostatočné hodnoty vitamínu A v koži, hoci v potrave dostatočné množstvo tejto látky požili. Je to upozornenie, že im chýba niečo, čo by transportovalo vitamín A do pokožky. Okrem potravín, kde je dostatok vitamínu A (oranžové ovocie a zelenina), je vhodné pridať do pokrmov napríklad olej z pšeničných klíčkov, alebo orechy s vysokým obsahom vitamínu E, pretože táto látka uvoľňuje vitamín A z telesných zásob v pečeni.